A hónap könyve – májusi „könyvcsemege”

 

A hónap könyve májusban:

 

MÁTYUS István, Kibédi (1725 – 1802) (orvos)

Diaetetica, Az Az, A »jó egészség« meg-tartásának modját fundamentomosan elö-ado könyv … / … irt és készített … K[ibédi] Mátyus István [Cluj] [Kolozsvár] Kolo«sváratt : Páldi István, 1762-1766. 1-2. darab ; 18 cm

 

Lelőhely: HK Med. 498

 

Ez évi hagyományainkat folytatva e hónapban is egy olyan „könyvcsemegét” szeretnénk bemutatni könyvtárunk gazdag gyűjteményéből kedves Olvasóinknak, amely a Festetics család keszthelyi ágát megalapító Kristóf tevékeny korából származik.

  

Májusban testünk, életünk megújulni látszik; a természet újjászületik, és hatásai alól – érthető módon – mi sem tudjuk kivonni magunkat. Friss zöldségek, gyümölcsök kerülnek az asztalunkra, pezsdül a levegő.

 

Az életmód-tanácsadóknak se szeri, se száma. Állandóan a naptárt fürkészik, régi dolgokra aggatnak új címkéket. A 21. század emberének nagy hibája, hogy hajlamos azt hinni, hogy ami nem új, az nem jó és nem is létezik. Úgy gondolja, hogy a korábbi korok emberei bennszülöttként, elavult módon éltek. Erre mi most rácáfolunk!

  

A 18–19. században sorra születtek a különböző „életvezetési” traktátusok, tanulmányok, értekezések.

A szerzők már a hosszú és egészséges élet titkait feszegették, és erősen hangsúlyozták a rendszeres testgyakorlást. Most bemutatjuk az egyik első olyan magyar nyelven megjelent könyvet, amely egészségügyi témáról a hétköznapi ember számára készült.

  

  A kép forrása: Helikon Könyvtár, Med. 219

  

Kibédi Mátyus István a Marosvásárhelyi Református Kollégiumban folytatott tanulmányai után magyar, latin, görög, német, francia és holland nyelvtudással a tarsolyában 29 évesen az utrechti egyetem hallgatója lett. Két évi megfeszített tanulás után Göttingenben, Marburgban és Bécsben folytatott orvosi gyakorlatot. 1757-ben hazatért és Marosszék főorvosa lett.

 

Munkája során új eszméi születtek, s új eszméinek új ösvényeket taposott ki. Átérezte az orvosi tudomány magasztos hivatását. Célul tűzte ki, hogy helyreállítsa embertársainak testi jólétét, elhárítsa róluk a betegséget, s visszaadja őket az életnek.

 

A betegségeket megelőzni jóval könnyebb, mint gyógyítani” – vallotta. Az egészséges életmód (dietetica és higienia) leírásához szükségesnek látta az anatómiai, élettani és egyéb természettudományos ismeretek részletezését is.

 

 

 

Az egészségről a következőket gondolta:

 Az egészséges test a tiszta száraz aer [levegő], az eledelekkel való józan élés, az erőltetés nélkül való munka, a test gyakorlása – a commotio, a korán való csendes alvás, az elmének felette sok gondokkal és unalmas dolgokkal való meg nem terhelése az élet meghosszabbítására csalhatatlan segítségek.”

Így vált Mátyus István az élet meghosszabbításának apostolává!

Faggyúgyertya pislákoló lángja mellett rótta a sorokat. A most bemutatott könyvének első kötete – vagy ahogy ő nevezi: első darabja – 1762-re készült el, jó része már a második darabnak is készen volt. De nem várva ezt be, Kolozsváron Páldi István nyomtatta ki. Művét patrónusának, Bethlen Gábor grófnak ajánlotta hálája jeléül, amiért Bécsben való tartózkodását jókora anyagi segítséggel lehetővé tette.

 

 

A több mint 500 oldalas kötet szinte mindenről szól, ami a diéta fogalmához tartozik: megtartása módjáról, hasznáról. Tárgyalja a levegőt, a táplálékot, a mozgást, az álmot, a testből kitisztítandó mérgekről is említést tesz.

 

A majdnem kész második darab négy évvel később, 1766-ban látott napvilágot. Ebben már nem az általános dolgokról beszél, hanem a más-más foglalkozásúak és különböző korban és helyzetben lévők számára külön-külön adja meg részletesen a jó és kimondottan a rájuk szabott diétára vonatkozó tanácsait.

 

Napjainkban is megfontolandó tanácsa a következő:

„okos diétával jóval többet érhetünk el, mint a sok rossz ízű, nehéz szagú és drága patikaszerekkel”.

 

A nyavalyákot elein el-fordító leg-közönségesebb orvosi eszközöket” is ismerteti, s ennek keretében olvashatunk az „érvágásról, köpölyözésről, hánytatásról, purgatiókról, izzasztásról, vizelet hajtásról, s a tavasz vagy májusi curáról”.

 

A „két darabot” hamar elkapkodták, sokan nem is juthattak hozzá. Nagy szó volt ez abban az időben, amikor a könyvolvasás nem volt általánosan elterjedt szokás. Ezek a tények Mátyust arra ösztökélték, hogy kibővítve újra sajtó alá rendezze a művet. A bővítés hat kötetes munkára sikeredett, mely „Ó és uj diaetetica” címen jelent meg 1787-től, Füskúti Landerer Mihály nyomdájában, Pozsonyban. Könyvtárunk az első négy kötetet őrzi.

 

A kötetek „éltes koruk” ellenére viszonylag jó állapotúak. Érdekesség, hogy nem a megszokott aranyozott gerincű barokk bőrkötés, hanem egy szerényebb, papírkötés fogja közre a máig is hasznos tanácsokat magába foglaló oldalakat.

 

 

 

 

https://helikonkastely.blogstar.hu/./pages/helikonkastely/contents/blog/52368/pics/lead_800x600.jpg
Festetics,könyvtár,múzeum,történelem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?