Ritkaság: úti íródoboz a 19. század első feléből

 

A Helikon Kastélymúzeum Amazon Ház Látogatóközpont gyűjteménye egy érdekes és ritkaságnak számító új kiállítási tárggyal bővült. Ahogy korábban megírtuk, a tárgy meglepetés volt a Főúri utazások, úti kalandok kiállítás két éves évfordulós ünnepségéig. 

 

 

Az íródoboz a 19. század elejéről származik, nagyon nagy ritkaság Magyarországon. Annak idején a főúri úti poggyász része volt. 

Ahogy manapság sem indulunk útnak elektronikus kommunikációs eszközeink – okostelefon, esetleg tablet vagy notebook – nélkül, úgy volt elengedhetetlen része a főúri utazásnak az úti íródoboz.

Ezt a praktikus, összecsukható alkalmatosságot út közbeni napló- és levélírásra használták, mindig könnyen elérhető helyen tartották. Az íródobozban tárolták a levélpapírt, a tintát és a tollakat, a papírt pedig egy külön zárható rekeszben, hogy ne gyűrődjön össze. 

Az íródobozokat úgy használták a hölgyek és urak a lovas kocsikon, mint ahogy mi manapság a vonatokon a notebookokat.

 

Az úti íródobozt egy aukciós oldalon sikerült fellelni Frisnyák Zsuzsa javaslatára, aki a kiállítás kurátora volt. Ő hívta fel a figyelmet a tárgyra, illetve arra, hogy az egy nagyon nagy ritkaság Magyarországon. Az íródobozt egy magánszemély vásárolta meg az aukción, aki azután a Helikon Kastélymúzeumnak ajánlotta fel ezt a magántulajdont, pontosabban a Főúri utazások, úti kalandok kiállításba.

  

 

 

Az új kiállítási tárgy mellett számos más érdekességet is tartogat az interaktív tárlat, amely országosan is egyedülálló a maga nemében és összeállításában. Az eltelt két esztendő alatt egyre több látogatót vonz a kastély klasszikus bemutatóhelyszínei mellett, azokat tökéletesen kiegészítve.

 

Aki kíváncsi a Főúri utazások, úti kalandok című kiállításra, az a történelmi Emlékhelyek Napján, május 12-én 20 százalékos kedvezménnyel veheti meg az összes kiállításra szóló kombinált belépőjegyet, emellett színes családi programokon is részt vehet a Helikon Kastélyban.

 

Címkék: múzeum, történelem
https://helikonkastely.blogstar.hu/./pages/helikonkastely/contents/blog/52389/pics/lead_800x600.jpg
múzeum,történelem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?