Szabó Gábor lett az év tájépítésze

 

Az idén hetedik alkalommal megrendezett díjátadó gálán, április 26-án a Katona József Színházban közel 350 fős szakmai közönség előtt ünnepelte a magyar tájépítész szakma saját kiválóságait. 

 

A 26 jelölt közül idén Szabó Gábor, a Tér-Team vezetője nyerte a rangos szakmai kitüntetést, Az Év Tájépítésze Díjat, a 9 tagú szakmai zsűri az ő pályázatát találta a legkiemelkedőbbnek. A versenyben anonim jelölések után a megmérettetést vállaló tájépítészek közül egy szakmai zsűri választja ki az öt legjobbat, akik azután az elmúlt három évben készült három tervükkel pályázhattak a díjra.

 

Szabó Gábor három – kertörökségeink szempontjából igazán jelentős – műemlék-rekonstrukciós munkával mutatkozott be: a keszthelyi és a dégi Festetics kastély kertjével, illetve a folyamatban lévő budapesti múzeumkerti rekonstrukció tervével. 

  

Szikra Éva zsűrielnök és Szabó Gábor, az Év Tájépítésze – fotó: Glazer Attila

  

Az őt méltató Zubreczki Dávid véleménye szerint ez a három helyszín: 

Azt bizonyítja, hogy ez a szakma nem valami új divat nálunk, hanem évszázados hagyományai vannak: voltak olyan megrendelők, akiknek már akkor is megvolt az igénye a világszínvonalú munkára, és voltak olyan tervezők, akik ezt teljesíteni is tudták. Az, hogy ma ezeket a kerteket ismét eredeti fényükben csodálhatjuk, sőt az, hogy egyáltalán ismerhetjük őket, abban elévülhetetlen érdeme van Szabó Gábornak.”

 

A 9 tagú szakmai zsűrit idén Dr. Szikra Éva, Ormos Imre emlékérmes tájépítész vezette, akinek a nevéhez többek között a Füvészkert megújítása is kapcsolódik. A külföldi zsűritag 2018-ban a szlovén Zas Brezar volt, a Landezine főszerkesztője. Brezar a gála után küldött üzenetében örömének adott hangot Szabó Gábor győzelmével kapcsolatban. Olyan igazi mesternek nevezte őt, aki nagyon árnyalt megközelítésekkel dolgozik.

  

Szívből gratulálunk Szabó Gábornak, ezúton is köszönjük kiemelkedő munkáját, amellyel hozzájárult a kastély és a kert pompájához és további hasonló sikereket kívánunk! 

  

fotók: Bankó Zsolt / Helikon Kastély

  

www.epiteszforum.hu

Címkék: jelen kor
https://helikonkastely.blogstar.hu/./pages/helikonkastely/contents/blog/51895/pics/lead_800x600.jpg
jelen kor
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?